Zsindelytető felújítása, újrafedése

Ha a zsindelytető annyira elöregedett, hogy a felújítása festéssel nem lehetséges, akkor alkalmazhatjuk az átfedést. Ennek a technológiának a lényege, hogy a palára egy újabb réteg tetőfedő anyagot építünk fel kétféle módon:

Új bitumenzsindely szegezése a régi zsindelytetőre

Zsindely újrafedése zsindellyel

Ez a technológia is gyakran alkalmazott megoldás Magyarországon. Ha a régi zsindely alatti tartószerkezet (tetőszerkezet és deszkázat) hibátlan, akkor alkalmazhatjuk ezt az átfedést. A technológia lassabb, mint a festés, de lényegesen gyorsabb, mint a lécezésre épített átfedés más tetőfedő anyaggal. A tető megnövelt élettartama az új zsindely minőségétől függően 10-30 év. a régi zsindelyre fektessünk alátétlemezt, hogy elválasszuk a két réteget egymástól. Mivel az új és a régi zsindelyréteg együttes vastagsága kb. 20 mm, ezért legalább 35 mm hosszú bordázott zsindelyszeget használjunk. Általános elv, hogy régi zsindelyre közvetlenül maximum egyszer lehet újabb zsindelyréteget felhelyezni.   

Régi zsindelytető felújítása lécezésre szerelt könnyű tetővel

Tetőfelújítás cserepes lemezzel

Ha a zsindelytetőnk nagyon elöregedett, akkor a legjobb megoldás a régi tetőre egy új héjazatot építeni. Mivel nem bontjuk le a régi tetőt - és annak súlya is terhelni fogja az épületünket - új tetőnek válasszunk könnyű fedést. A fém tetőfedő anyagok 5-7 kg/m2 önsúlyukkal nem jelentenek lényeges többletterhet az épületnek.

A technológia menete:

  1. Mossuk le a tetőt, hogy szerves anyag (alga- és moha) ne maradjon az új tető alatt. Ezt a műveletet költségkímélés miatt gyakran elhagyják, de ne feledjük, hogy a szerves anyag előbb-utóbb rothadást, gombásodást okozhat, ezáltal az új tetőnk élettartama rövidebb lesz.
  2. Szigeteljük le a régi zsindelyréteget egy páraáteresztő fóliával. Ennek a műveletnek a célja, hogy az új zsindelyréteget elválasszuk a régitől.
  3. Ellenlécezés szerelése a meglévő szarufák felett. Az ellenlécet szegezéssel vagy csavarozással rögzítsük. Az ellenléc magassága 6 m vagy annál hosszabb szarufa esetén min. 5 cm legyen!
  4. Lécezés. A léctávolságot mindig a tetőfedő anyag határozza meg. A léc lehet 2,4x4,8 cm-es normál léc is, de javasoljuk a 3x5 cm-es ún. Bramac lécet. A lécezést gomba- és rovarkártevők ellen áztatással előre kezeljük le.
  5. Tetőfedés. A fedést az új építés szabályai szerint kell elvégezni. Ügyeljünk a régi tetőáttörés bádogkapcsolatainak és a zsindelytető szellőzésének a megújítására is. Ha már új tetőt építünk a régire, javasoljuk az áttörések és tetőablakok cseréjét ill. teljes felújítását is.