Tetőablakok karbantartása

Tetőtéri ablak karbantartása

Legyen szó VELUX, Fakro, vagy Dakea tetőtéri ablakról, karbantartásra minden gyártó esetében szükség van. Az alábbiakban összeszedtük, hogyan használjuk/kezeljük tetőtéri ablakainkat, és hogyan növelhetjük meg a azok élettartamát. Az egyes típusok használatában természetesen vannak különbségek, ezért mindig tartsuk be a gyártók kezelési-, tisztítási- és karbantartási útmutatását!

Üvegfelület tisztítása

A tetőablakok üvegfelületét a háztartásban szokásos tisztítószerekkel takaríthatjuk. Szinte minden tetőablak típusnál a külső üvegfelület is a tetőtérből biztonságosan tisztítható. Általánosságban elmondható, hogy ne használjunk szilikontartalmú és/vagy szemcsés tisztítószert.

Tok és szárnyszerkezet tisztítása

A fafelületek folyamatos tisztításával a tetőablak élettartama jelentősen növelhető! Fa tetőablakok esetében a lakkozott felületeket szappanos vagy enyhe mosószeres vízzel bátran tisztíthatjuk. A fa szerkezeteket normál használatban 4-5 évente-, erős igénybevétel esetén (vizes helyiségek, konyha, stb...) kétévente lakkozni kell! A műanyag ablakok csak tisztítást igényelnek.

Páralecsapódás kezelése

Páralecsapódás akkor jön létre, amikor a levegő már nem tud több nedvességet megkötni, így az a leghidegebb felületen kicsapódik. A jelenség elkerülhetetlen, de törekedni kell a minél kevesebb pára lecsapódásra. Javasoljuk, hogy gyakran, rövid ideig szellőztessen. Ugyanakkor fontos, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő legyen. A páralecsapódás a fa ablakok élettartamát jelentősen rövidítheti.

Szűrőfilterek tisztítása, cseréje

Egyes tetőablak típusoknál a szellőzőnyílásban pollenszűrő van elhelyezve. Ezek cseréje, tisztítása mindig a gyártó előírása alapján történjen.

Hó- és jégtelenítés a tetőablak körül

Télen a tetőn és a tetőablakon is jelentős mennyiségű hó gyűlhet fel. Az üvegfelületen olvad meg a hó legelőször, majd az olvadék újra megfagyhat az ablak vagy a burkolókeret környékén. A jegesedést, a jég feltorlódását el kell kerülni, ezért ügyeljünk rá, hogy az olvadékvíz szabadon le tudjon folyni a tetőablak körül.  

Vasalatok karbantartása

Az egyes típusok vasalata eltérő, de minden gyártó előírja ezeknek a vasalatoknak és a csavaroknak a rendszeres karbantartását. A megfelelő kenés biztosítása elengedhetetlen a hibátlan működés és a hosszú élettartam érdekében.

Burkolókeret tisztítása

Évente legalább egyszer el kell távolítani a leveleket és egyéb szennyeződéseket a burkolókeretről. Ennek kettős oka van: egyrészt ezzel biztosítjuk a csapadékvíz szabad lefolyását, másrészt a korhadó levelek, szennyeződések kárt tehetnek a tetőfedő anyagokban ill. a tető szerkezetében.

Gumitömítések kezelése, cseréje

A tok és szárny közötti gumitömítés a tetőablakok jobb légzárását és hő- ill. hangszigetelését szolgálja. A tömítések átlagos élettartama 10 év. Ennyi idő után előfordulhat, hogy a tömítés elveszti rugalmasságát, így nem tölti be a szerepét. A gumitömítések élettartama jelentősen meghosszabbítható, ha évente egyszer a gyártók által előírt módon kezelve van. A karbantartáskor elvégzett lakkozás/festés a gumitömítéseket károsíthatja, ezért ezek használata esetén a gumitömítéseket védeni kell. Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő hő- és hangszigetelés ill. légzárás érdekében 10 évente célszerű a tetőablakok gumitömítését kicserélni.