Mit kell tudni a tetőfóliáról?

Mit kell tudni a tetőfóliáról?

A kiselemes fedések (pl: cserép, pala) - az adott termékre érvényes tetőhajlásszög felett - a vízzáró (magyarul: esőbiztos) fedések kategóriájába tartoznak. Az ilyen tetőfedő anyag által védett épületszerkezetek a nedvességre általában érzékenyek. Ezért egy másodlagos vízelvezető réteg (tetőfólia) beépítésével a víz záróság a kívánt mértékig fokozható. Például: a fedés pontszerű sérülése esetén a tetőfólia ideiglenesen megoldja a csapadék levezetését a tetőről úgy, hogy közben az alatta lévő épületszerkezetek ne nedvesedjenek. Belátható, hogy ez a másodlagos vízelvezető réteg - néhány esettől eltekintve - nem hagyható ki a tetőfedés rétegződéséből!

Corotop tetőfólia
Tetőfóliázás Corotop tetőfólia használatával

A tetőfóliákkal szemben támasztott követelmények

A megfelelő tetőfólia kiválasztása nagyon fontos, hiszen rossz választás esetén a javítás (csere) költsége a fólia árának sokszorosa lehet. Szakszerűen csak a fedés és a lécezése elbontásával lehet kivitelezni. Ezért is fontos, hogy az élettartama is hosszú legyen. A tetőfóliáknak, alátét-héjazatoknak számos, esetenként egymásnak ellentmondó követelménynek kell megfelelnie.

 • vízzáró tulajdonságúnak kell lennie (általában W1, alacsonyabb követelmény esetén W2 fokozat)
 • megfelelő szilárdságú kell lennie a fellépő (pl: szél, építés közbeni teher, stb...) erőhatások hosszan tartó elviselése érdekében
 • hosszan tartó hőállóságú kell, hogy legyen. A tetőfólia a tetőfedés alatt előforduló hőmérsékleti viszonyokat is tartósan kell, hogy elviselje. Fém tető alatt akár 80-100 °C fok is lehet!
 • páratechnikai paraméterekben is az adott feladathoz megfelelőnek kell lennie.
 • UV álló kell, hogy legyen a tetőfólia. Tetőfedés esetén minimum 3 hónap UV stabilitás szükséges, hiszen a fóliázás után adott esetben még hetekig-hónapokig tart a tetőfedés előtti egyéb munkák végzése. Például kémény- vagy oromfal falazási és vakolási vagy burkolási munkái.

Tetőfóliák felhasználási területei:

 1. Porhó és csapóeső elleni védelem beépített tetőtér nélkül. Gyakorlatilag ez a padlás! Ilyen esetekben párazáró tetőfólia is alkalmas a megfelelő fektetéssel. A gerincnél mindig hagyjunk szellőző rést. Azonban javasoljuk ebben az esetben is a páraáteresztő tetőfólia beépítését, mert a padlás idővel beépítésre kerülhet és akkor a szerkezetet a fóliáig vissza kell bontani, ha párazáró a tetőfólia.
 2. Beépített tetőtér esetében páraáteresztő tetőfóliát kell alkalmazni. Az ún. Sd érték 0,02 - 0,2 között legyen. Javasoljuk a tetőfólia összeragasztását az átlapolásoknál, mert ezzel szélzáró lesz a fóliaréteg és így csökken a hőveszteség!
 3. Alacsony hajlású tetők esetében az átlapolásoknál a tetőfóliát (min. 130 g/m2) csapadék biztosan össze kell ragasztani. A páraáteresztő képességet az 1. vagy 2. pont szerint válasszuk meg. A beépítésnél javasoljuk a fóliát deszkázatra fektetni.
 4. Extrém hőterhelésnek kitett tetők esetében nagy hőállóságú (min. 100 °C fok) poliészter alapanyagú tetőfóliát alkalmazzunk.

Azt tudta?

 • Ausztriában már nem alkalmazható 140 g/m2-nél könnyebb alátéthéjazat (fólia) az érvényes osztrák szabvány szerint?
 • A Magyarországon forgalomba hozott tetőfóliák nagy része nem felel meg a vonatkozó irányelv (ÉMSZ 2006) alapvető követelményeinek?
 • A deszkázott felületre rögzített kiselemes fedések (bitumenzsindely, pala, stb...) esetében az alátét héjazat nem a másodlagos vízelvezetés céljából kerül beépítésre, hanem ideiglenes takaró funkcióval bír és elválasztó réteg szerepét tölti be a tetőfedésnél?