Milyen tartósak a fém tetők?

Milyen tartósak a fém tetők?

Milyen tartósak a fém tetők?

A válasz szempontjából a fém tetőket három csoportra bontjuk:

1. Cink vagy réz tetők. A tiszta cink vagy réz tetők ugyan nagyon drága megoldások, de tartósságukhoz - és szépségükhöz -  nem fér kétség. Nem agresszív környezetben (pl: savas, ipari szennyezett levegő) az élettartamuk nagyobb, mint a hagyományos cserepeké.

2. Alumínium tetők. Közismert, hogy az alumínium a hagyományos korrózióval szemben 100%-ban ellenálló. Az ebből az anyagból készült tetőfedések nagyon tartósak, élettartamuk nagyobb, de legalább ugyanakkora, mint a hagyományos cserepeké.

3. Acél tetők. Az acél (vagy vas) önmagában nem áll ellen a korróziónak! Cinkkel bevonva azonban jelentősen nő az ellenálló képessége. Az európai szabványok kültérben min. 275 g/m2 cinkbevonatot írnak elő az acél lemezek korrózió elleni védelmére. A védelmet növeli, ha a cinkréteg ún. lágy bevonat, ami nedvesség (elektrolízis) hatására a sérült acél felületen újraépíti a cink bevonatot. További védelem, ha a cinkréteg felett még festék/bevonat réteg védi az acéllemezt az időjárás hatásaitól. Ez általában műanyag alapú (poliészter vagy poliuretán) réteg. A többszörös védelemnek köszönhetően manapság a prémium fém tetők tartóssága eléri a hagyományos cserepekét. A garancia - az acélminőség és bevonati védelem függvényében - széles tartományban, 5-50 év között mozog.