Miért érdemes tetőteres családi házat építeni?

BIZTOS, HOGY TÖBBLET KÖLTSÉGEKKEL JÁR?
Sokunk álma, hogy egyszer saját családi házzal rendelkezzünk.  A telek kiválasztásakor az egyik fontos szempont, hogy mekkora alapterületű házat építhetünk rá. A beépítési százalékból tudjuk meg, hogy a telek területének a 10-30%-át lehet házzal beépíteni és kivétel nélkül szinte mindannyian hajlamosak vagyunk a legnagyobb százalékra törekedni, a helyi építési szabályokban lefektetett lehetőséget teljesen kihasználni. Egy 15x50 (750) m2 méretű teleknél ez 75-225 m2 alapterületű házat jelenthet.  Nem biztos, hogy az alapterület növelése az ideális megoldás, hiszen minél nagyobb alapterületű házat építünk, annál nagyobb lemondásokra kényszerülünk a kert - vagyis a zöldfelület - kapcsán, pedig az egyik legfontosabb ok, ami miatt az emberek családi házba vágynak, az épp a kert. A megoldást a tetőtér nyújtja. Ugyanakkora ház alapterület mellett a lakóteret majd-nem megduplázhatjuk. A földszint és a tetőtér között a különböző funkciójú helyiségeket könnyű felosztani, lent a közösségi terek, fent a privát zónák kaphatnak helyet. Így a tetőtér a nyugalom szigetévé válik. 

VELUX tetőtér

HOGYAN ALAKULNAK A TETŐTÉR NÉLKÜLI VAGY TETŐTERES HÁZ KÖLTSÉGEI?
Mindenki tudja, hogy a házépítés költséges beruházás, évekig gyűjtünk rá, kölcsönt veszünk fel, csak hogy finanszírozni tudjuk. Ráadásul a pénzügyi keretünk mindig véges és bármennyire felkészülten is állítjuk össze a költségvetést szinte biztos, hogy a költségek túlfutásával szembesülünk. Válogathatunk az építőanyagok között a minőség-ár függvényében, kérhetjük a barátaink segítségét. 
Egy biztos, minden ügyeskedés nélkül a hasznos alapterület egy négyzetméterére vetítve jelentős költségeket takaríthatunk meg, ha beépítjük a tetőteret. Egy hagyományos építési módú tetőtér nélküli és egy tetőteres ház költségeinek összevetéséből megállapíthatjuk, hogy a szerkezetépítés tekintetében nincs sok többlet költségünk

- a födém adva van
- a tetőszerkezet kész
- lépcsőt kell készíteni (ez egy minimális plusz költség)
- a födémet kell szigetelni és elburkolni, vagy a tetőszerkezetet kell szigetelni és belülről burkolni (ez szintén minimális plusz költség)
- az elektromos és gépészeti rendszert kell fent is kiépíteni
- falakat kell húzni/építeni
- tetőtéri ablakokat kell beépíteni (pl. VELUX).

Könnyen belátható, hogy ha az egyébként fent létrehozható hasznos alapterületet a földszint mellett szeretnénk a házhoz hozzáépíteni, az építés költségei jelentősen emelkednének.
Úgy is mondhatjuk, hogy ugyanakkora hasznos alapterület megépítése egy egyszintes házban többe kerül, mint ha a házat tetőtérrel építjük meg.