Kerámia- vagy betoncserép?

A leggyakoribb kérdés cserépvásárlás előtt, hogy kerámia- vagy betoncserép legyen a tetőn? Mi alapján döntsünk? 25 év kerámia- és betoncserép értékesítési tapasztalatával felvértezve összeszedtük az érveket pro és kontra.

Miért legyen kerámiacserép?

Természetes alapanyag: nem csak a cserép, de még a felületi bevonat is (engób, máz, stb...) 100%-ban agyagból készül. A gyártás során nem képződik káros anyag és a termék 100%-ban újrahasznosítható.

Porózus szerkezetének köszönhetően a tető lélegzik, nem reked a beltérben a pára és nedvesség, így kisebb a valószínűsége az egészségre káros penész kialakulásának. Kapilláris szerkezete miatt a felvett vizet gyorsan leadja, így lehet az, hogy fagyálló is és egyben légáteresztő képességű is.

Jó hőszigetelésének köszönhetően a tetőtér nyáron lassan melegszik fel, télen pedig lassan hűl le.

Jó hangszigetelésének köszönhetően az utca vagy a szomszédok zajait is kiszűrheti, így garantálva a békés, nyugodt otthonlétet.

Összetett formája jó vízelvezetést biztosít. A préseléssel készült cserepek bonyolultabb (dupla vagy akár tripla) oldal- és fejhornyos kialakításúak, ezért a csapadékot még alacsony hajlásszög esetén is gyorsabban és biztonságosabban vezetik le a tető felületéről. 

Rendkívül hosszú élettartamú, bizonyítottan 80-100 évig is a tető dísze marad, az évek során az esztétikája nem romlik. Ellenáll a nap UV sugárzásának, színe tartós.

Ellenálló a savakkal szemben, így a gyakori savas eső sem okozhat problémát. Ugyanígy a lúgos kémhatású anyagok, mint például a madárpiszok sem okoz kárt benne. 

Hő és tűzálló: a kerámia tetőcserép nem éghető, így mi sem garantálhatná jobban a tűz elleni biztonságot.

Miért legyen betoncserép?

Természetes alapanyag: a betoncserép is természetes anyagokból készül. Alapanyaga a homok, a víz és a cement (ami mészkőből készül égetéssel).

Kiváló vízzáróság: a beton tömörsége miatt a csapadékot teljes mértékben elvezeti, így az nem hatol a pórusok közé. Ezért egyrészt a fagyás-olvadás ciklusok a víz térfogatának változásával nem károsítják a cserepet, nem mállik, tehát megnő a tartóssága. Másrészt nem szívja magába a vizet, így a tető súlya sem ingadozik, ami a tetőszerkezetre is jótékonyan hat.

A betoncserép alapanyagában színezett. A kívánt színt oxidfestékkel kapja, ezért az egyes cserepek színe nagy felületen is homogén. A betoncserepek színe a korszerű felületkezelési eljárásoknak köszönhetően természetes és homogén, akár az agyagcserepeké.

Környezeti hatásoknak jól ellenáll: a betonfelületre a gyártás során kerül még egy védőréteg, amely színében megegyezik az alapelem színével. Ez a réteg további védelmet biztosít a mohásodás és algásodás, ill. a szennyezett levegő káros hatásával szemben is.

A termelési eljárás biztosítja az állandó és méretpontos formát, mely az elemek jobb illeszkedését teszi lehetővé a tetőn.

Nagy súly és teherbírás: agyon magas a betoncserép felület mechanikai igénybevehetősége, így a nagy tömegű hó vagy jég sem okoz törést. A héjazat megfelelő súlya a viharállóságban, hő- és hangcsillapításban játszik fontos szerepet. A tetőszerkezet méretezésénél azonban ez – a szél-, a hó- és a fedélszék terhei mellett – csupán 15-20 %-ot jelent!

Most akkor engedjük a ringbe a versenyzőket és nézzük meg mi lesz a mérkőzés kimenetele? Jó szurkolást!

Kerámiacserép vs. Betoncserép

Tartósság szempontjából mindkét cseréptípus bizonyított. A kerámia cserepeket régebb óta használjuk, de a beton, mint építőanyag is több, mint 2000 éves (pl. a római Pantheon kupolája). Színtartóssága és moha- ill. algaállósága mindkét bevonatos (kerámiacserép esetében engób vagy máz, míg betoncserép esetében Resistor, Protector, stb... felületkezelések) cseréptípusnak kiváló. Azonban a lúg- és savállósága a kerámia cserépnek jobb! Hogy ez miért fontos: tudta, hogy a galambok ürüléke erősen lúgos kémhatású?

1:0

Alapanyag szempontjából mindkét termék természetesnek mondható. A bevonatokban azonban van különbség: a beton cserepek felületi kezelésénél mesterséges anyagokat (festékek, műanyagok) is használnak a gyártók. Ugyanakkor a kerámia, mint alapanyag általában közelebb áll a mindennapokban az emberhez, mint a beton (pl. a tányérunk és kávésbögrénk is kerámia). Bár ezen a téren rohamos változás tapasztalható (pl. beton lámpák, bútorok, stb...)!

2:0

Méretpontossága a betoncserépnek egyértelműen jobb, mint a kerámiának! Ennek oka a gyártástechnológiából adódik: a kerámiacserép égetése során olyan zsugorodási folyamatok mennek végbe, aminek a kontrollálása nagyon bonyolult folyamat, ezért ezeknek a cserepeknek a méretpontossága mindig rosszabb lesz, mint a betoncserepeké! 

2:1

A beton tömörebb anyag, ezért vízzárósága és fagyállósága jobb, mint a kerámiának! A kerámia porózusabb szerkezete ugyan előnyös élettani szempontból, de az épületek légtechnikai és hőtechnikai szabályozását nem a héjazatnak kell megoldania, hanem az egyéb erre a célra beépített épületszerkezeteknek (pl: hőszigetelés, páratechnikai rétegek, stb...). 

2:2

A préseléses gyártástechnológiának köszönhetően az összetettebb formájú kerámia cserepek általában jobb vízelvezetést biztosítanak alacsony tetőhajlásszög esetén. Vannak azonban ma már korszerű betoncserepek is, amik kiegészítő megoldásokkal egészen lapos tetőkre is felrakhatók.

3:2

A betoncserepek önsúlya valamivel nagyobb, mint a kerámia cserepeké. Szállítás és anyagmozgatás szempontjából ez előny a kerámia javára, de semmiképp sem hátrány betonra nézve a tetőszerkezet méretezésekor (hiszen a különbség elhanyagolható), ugyanakkor a viharállóság ill. a hő- és hangcsillapítás szempontjából a nagyobb tömeg előnyt jelent! Ez a kérdés eldöntetlen maradt!

4:3

És végül, de nem utolsó sorban jöjjön az ár! A kerámia cserepeket magas hőmérsékleten (900 -1100 °C) kell kiégetni, ami rengeteg energiafelhasználással jár, szemben a betoncserepek hőérlelésével ami kb. 90°C-on történik. Ennek következtében a betoncserepek előállítási költsége sokkal alacsonyabb, mint a kerámiáknak. Megállapítható, hogy azonos minőségű termékek esetén a beton olcsóbb, mint a kerámia.

4:4

A mérkőzés tehát döntetlen lett. Mégis mi alapján döntsünk? Mivel a kínálatunkban szereplő kerámia- és betoncserepek minősége közel azonos, ezért javasoljuk, hogy a döntés legyen műszaki- (adott tetőre mit lehet felrakni?) és esztétikai (forma és szín?) kérdés, valamint a pillanatnyi akciós ár függvénye.