Hogyan árnyékoljuk tetőablakunkat a hőség ellen?

A tetőtéri ablakok sokkal több fényt engednek be, mint a hagyományos ablakok. Ennek előnyei télen szembetűnőek, de nyáron bizony a tetőtéri szobák túlzott felmelegedése ellen védekezni kell. Van megoldás! Mivel az üveg hőfelvevő- és hőtároló képessége nagyon nagy, ezért a hőség kizárására legjobb megoldás, ha a napsugarakat már az üveg felületén kívül visszaverjük. Ennek eszközei a külső hővédő roló vagy a redőny. Napjainkban minden nagyobb gyártó kínál rolót és redőnyt is, legyen szó akár VELUX, akár Fakro tetőtéri ablakokról.

Tetőablak külső árnyékolás
Külső hővédő rolók VELUX tetőtéri ablakokon

A külső hővédő roló a besugárzó hő akár 70-80%-át képes kiszűrni. Ennek következtében kb. 5°C-kal hűvösebb lesz a szoba nyáron. Tartós, UV álló hálós anyaga áttetsző, ezért biztosítja a kilátást is a tetőablakon keresztül és a viharos szél sem tud belekapaszkodni. A szobából egyszerűen ki- ill. behúzható kézzel is. Létezik elektromos és napelemes működtetés.

A redőnyös hővédelem jobb hatásfokú, igaz az ára kb.10-szerese az azonos méretű külső hővédő rolónak. A redőny a besugárzó hő 90-95%-át képes kiszűrni. Teljes fényzárást biztosít és egyben hő- és hangszigetelő is. A redőny használatával védjük otthonunkat az illetéktelen behatolókkal szemben is.

A belső rolók hővédő hatásfoka sokkal kisebb, mint a külső árnyékolóké, ezért azokat inkább sötétítésre használjuk.