Gyári vagy "utángyártott"?

Az biztos, hogy a világ nem fehérből és feketéből áll. Létezik borzalmasan pocsék utángyártott tetőtartozék is, mint ahogy gyáriban is van ez a kategória.  Általában a gyári tartozékok magasabb minőséget képviselnek, néha nem is borzasztó áron. Ennek fő oka, hogy a tetőanyag gyártók a tartozékok minőségét egy bizonyos szint alá nem engedik, nehogy a teljes tetőrendszerük megbízhatatlanná váljon. Az is belátható, hogy egy neves külsős gyártótól származó utángyártott fólia vagy tetőtartozék akár extra minőséget is képviselhet, persze ezáltal nem is lesz a olcsó. Aztán - nem megkerülhetően - ott a köztes mezőny. Tetőfólia szinte minden házra kell, ezért az interneten kb. 1 perc alatt lehet legalább harminc fóliagyártót találni. Ugye, senki sem állítja, hogy ez mind pocsék, gagyi, és ezek a cégek évtizedek óta csak az átverésből élnek? Alapszabály: ami olcsó, az nem feltétlenül jó!

Corotop tetőfólia

UTÁNGYÁRTOTT
Az elnevezés nem a legszerencsésebb, mert ezek a termékek általában nem a gyári megoldások másolatai, hanem önálló fej-lesztések eredményei. Ezért nem is az utángyártott, hanem az alternatív kifejezést a megfelelő rájuk.
 
MIT GYÁRTANAK A TETŐFEDŐANYAG GYÁRTÓK?
Azt is tudjuk, hogy egy tetőfedő anyag gyártó a legritkább esetben gyárt tetőtartozékot. Igen, vannak kivételek, de itt is érvényes, hogy azok csak erősítik a szabályt. Az a fajta üzleti modell, hogy egy csarnokba betolnak többféle alapanyagot (pl. agyagot, vasat, fóliaszövetet, műanyagot); és aztán az ajtón kigurul a kész cserép és hozzá minden tartozék, gyakorlatilag életképtelen. 
A tetőfedőanyag gyártók is külsős beszállítókkal gyártatnak rengeteg kiegészítőt. Jellemzően ilyenek azok az alkatrészek, amelyek után gyártottként a kereskedésekben is megvásárolhatók: tetőfóliák, szellőző- és átvezetők elemek, eresz- és gerinc-képző tartozékok, stb... tehát szinte minden, ami a fedőanyagon túl egy jó tető elkészítéséhez kellhet.

KI GYÁRTJA A GYÁRI TETŐTARTOZÉKOKAT?
Nem meglepő: a külsős alkatrészgyártók. Pont azok, akik az építőanyag telepeken kapható alternatív tartozékokat állítják elő. Ha kutakodunk, akkor szinte minden alternatív márka esetében megtalálhatók azok a tetőfedőanyag gyártók, amelyeknél a külsős cégek gyári beszállítóként szerepelnek.

MILYEN GYÁRTÓKRÓL BESZÉLÜNK?
Nézzük a fóliákat. Pl. a TYVEK® fóliákat a világ egyik legnagyobb vállalata a DUPONT gyártja. Minősége egészen extra 25 év garanciával párosul, ennyit a tetőfedő anyag gyártók sem adnak a fóliáikra. A cég tapasztalatából és méretéből adódóan itt kipipálhatjuk az alternatív termék minőségét és a biztonságot. Mellékesen jegyzem meg, hogy pl. a DUPONT is szállít TYVEK® fóliát egyes tetőfedőanyag gyártóknak, többnyire más néven.

PRO ÉS KONTRA - PÉLDÁK A GYAKORLATBÓL
Másik fólia példám a lengyel COROTOP vállalat EXTRA PROTECT 165 jelű terméke. Ez a tetőfólia olyan extrém szakítószilárdsággal rendelkezik, ami messze felülmúlja versenytársait a piacon, és egyéb paramétereiben is állja a sarat. Tetőfedő partnereink tíz megrendelésből hétszer ezt a fóliát választják, pedig vannak ennél olcsóbb gyári fóliáink is.
Ugyanakkor nem mehetünk el az mellett, hogy az építőanyag kereskedésekben még mindig lehet kapni - brutál alacsony áron - olyan „tetőfóliákat“, amik nem felelnek meg az érvényes előírásoknak ill. szabványoknak. Ezek tovább erősítik az utángyártott termékekkel szembeni negatív megítélést.

A kúpalátétek esetében is van egy nagyszerű példám: a COROTOP COROVENT kúpalátét a piacon a legszélesebb ragasztó sávval rendelkezik, ami jelentősen megnöveli a tapadási képességét az élgerincek kúpozásánál. Nem véletlen, hogy ebből a termékből évente több, mint 40 km-nyi  mennyiséget értékesítünk, ami kb. 1600-1700 családi házra elegendő.
Természetesen a másik oldalon is vannak jó és rossz példák. Egy negatív eset név nélkül: az egyik cserépgyártó ereszcsatorna rendszere olyan pontatlan elemekből állt, hogy azt csak többlet-munkával lehetett szakszerűen kivitelezni. A megrendelő a beépí-tés plusz költségeit nem kívánta megfizetni és meg volt győződve arról, hogy a bádogos mester egy kontár szaki.     

MIT VÁLASSZUNK?
A legjobb megoldás, ha a tetőtartozékok beszerzését rábízzuk a mesterre, aki a tetőnket fogja kivitelezni. Ha ez nem lehetséges, akkor pedig célszerű olyan szakkereskedésben vásárolni, ahol az építkező hozzáértő segítséget kaphat a megfelelő termékek kiválasztásához; hiszen belátható, hogy egy általános építőanyag kereskedésben az értékesítő munkatársak nem érthetnek - az alapozástól a csempe fúgázásáig - mindenhez.